Bliv sommerklar til bilferien

Bliv sommerklar til bilferie og nye eventyr

Bilferie er frihed på fire hjul. Og i år kan turen igen gå landet rundt eller ud i Europa uden ret mange restriktioner. Her er nogle enkle skadeforebyggende råd og tips, så du og familien kan komme sikkert af sted og hjem igen uden bump på vejen.


Endelig er der fri bane til bilferie, og den nyvundne frihed skal udnyttes. Men hvordan er det lige med SOS Vejhjælp, forsikring og assistance i udlandet? Måske har du glemt, hvad der skal ordnes og pakkes for at gøre familiens kør selv-ferie til en succes?

"Det er en god idé at bruge lidt tid på planlægning, så alle om bord bedre kan nyde ferien og de mange nye indtryk uden at bekymre sig om at komme trygt hjem igen," siger produktspecialist Katrina Sartou Nielsen fra Privatsikring. Hun giver inspiration og tips til en god bilferie i Danmark og i udlandet.

Skal du have grønt og rødt kort med på turen?

"Det bliver vi tit spurgt om," siger Katrina Sartou Nielsen. "Det grønne kort er beviset på, at din bil er ansvarsforsikret, mens det røde kort beviser, at bilen er kaskoforsikret, så du kan få vejhjælp i udlandet gennem SOS International. Hovedreglen i dag er, at du sjældent behøver at have disse kort med."

Grønt kort: I hele EU og i lande som Norge, Schweiz og Kroatien er det ikke længere nødvendigt. Går turen til mere eksotiske destinationer, er det stadig en god idé at have det grønne kort med. Se retningslinjerne her 


Rødt kort: Skal ikke fysisk med på turen. Er du ude for uheld i udlandet, eller strander du og familien på grund af en motorskade, skal du ringe til SOS på 0045 70 10 50 52. I dag kan det røde kort også fås som en app, så koordinaterne automatisk overføres ved kontakt til SOS International. Læs mere her 

Produktspecialist Katrina Sartou Nielsen kommer med et sidste råd, hvad angår kort: "Har du dit kørekort i en app på telefonen, så gælder det kun herhjemme. I udlandet skal du have det fysiske kørekort med."

Husk at tjekke, om du har vejhjælp med hjemmefra

Selv om det ikke er lige så uoverskueligt, kan det også være irriterende at strande inden for Danmarks grænser. Her er det guld værd, hvis du har tilvalgt vejhjælp til din bilforsikring. Hos Privatsikring er hjælpen i ni ud af 10 tilfælde er fremme inden for 60 minutter. Du kan ringe hele døgnet på 33 55 22 44 og endda følge vejhjælpsbilen – se mere her


Er der slet ingen covid-restriktioner længere?

"Den 1. februar forsvandt de sidste restriktioner herhjemme, og de er også lempet i langt de fleste lande, vi normalt tager på ferie til," fortæller Katrina Sartou Nielsen. "Men alt efter destination kan der stadig være særlige regler, og desværre kan der også ske en udvikling, hvor der kommer nye restriktioner, så det er vigtigt at holde sig opdateret, før man tager hjemmefra."

Læs mere om gældende regler her 

De sidste råd før du indtaster destinationen

Med forsikring og vejhjælp på plads er det en god idé at tjekke en ekstra gang for at sikre, at alt det praktiske er på plads. En gennemgang af bilen er en god investering, så dæktryk og motorolie er kontrolleret ved afgang. Derudover hjælper det at lave en huskeliste for al sikkerhedsudstyret. Hent inspiration her


"Apropos sikkerhed er det en fordel, hvis der er flere med på turen, der kan køre bil for det tilfælde, at føreren er kommet til skade eller bliver syg , så han eller hun ikke er i stand til at køre bilen hjem," siger produktspecialist Katrina Sartou Nielsen. "Så kan man komme videre hjemad eller finde hjælp, hvis det er nødvendigt."

Endelig er der måske mange, der skal køre på bilferie i en elbil for første gang, og så kan det betale sig at lægge en plan for opladninger, dagsmarcher og overnatninger, så man ikke løber tør for strøm. Der findes et væld af oplysninger om fx ladestandere på nettet, og heldigvis kommer der flere og flere steder både herhjemme og i udlandet, hvor du kan 'tanke bilen op' med strøm til næste etape på turen.

Læs flere gode råd og forebyggende tips på Privatsikrings side om en god og sikker sommer